De geschiedenis van tafeltennis
 

Beste leden, familie van leden, kennissen en vrienden van TVZ.

In maart 1977 werd tafeltennisclub TVZ ’77 opgericht. Leo van de Laar was één van deze oprichters.
Tafeltennissen doet hij niet meer, wel is hij nog regelmatig in de zaal aanwezig, zorgt dan voor de koffie en snijdt het vlees en de kaas op donderdagavond.

Na enkele verhuizingen werd in 1986 als vast adres gekozen voor de Meidoornstraat.
De meesten onder ons weten nog precies hoe de situatie hier was: een oude gymzaal met een lange gang waarin gezellig een biertje gedronken werd en ook nog een sigaretje opgestoken kon worden.
Later op de avond werd het zicht steeds moeilijker, enerzijds door de genuttigde biertjes en anderzijds door de rookwalmen waarin het steeds moeilijker werd de juiste weg te vinden.
Inmiddels is er uitgeweken naar het Zuiderpark waar in het kleindierencentrum  een nieuw onderkomen gevonden is.

Niet alleen op donderdagavond maar ook op maandagmorgen wordt hier enthousiast getafeltennist.
Het is inmiddels zover gekomen dat de meesten hun baan hebben opgezegd om deze maandag morgen maar niet te hoeven missen.
En wie is er niet opgegroeid met het koppeltournooi dat in januari gehouden wordt?
Het moge duidelijk zijn dat deze ruimte gedeeld wordt met de duivenvereniging, kijk maar eens om je heen.
Waar vind je nog een ruimte die zo vrolijk is voorzien van tekeningen van doffers en duiven ?

Mijn eerste poging om een balletje over een netje te slaan was bij de Sijthofpers.
Het restaurant was de hiertoe aangewezen ruimte om te kunnen tafeltennissen. Wel moest dit eerst leeggeruimd worden, niet zelden werden wedstrijden gespeeld tussen het personeel dat nog zat te eten.
Dit bleek niet echt een succes en de vereniging ging ter ziele.

 SVGT werd mijn volgende vereniging. Met veel plezier werd en wordt hier nog steeds getafeltennist.
Helaas moest op een gegeven moment de zaal gehalveerd worden, immers er moesten nieuwe en grotere machines geplaatst worden.
Echter hier bleef het niet bij en uiteindelijk werd het tafeltennis verbannen naar  de fietsenstalling. Hierbij dient wel vermeld te worden dat iedereen ontzettend zijn best heeft gedaan om deze ruimte bespeelbaar te maken.
Nog steeds is het een vereniging waar met veel plezier getafeltennist wordt.

FRM was mijn volgende cluppie. Ook hier heb ik met veel plezier enkele jaren gespeeld.  Maar, geplaagd door blessures was ik genoodzaakt met tafeltennis te stoppen.  Jammer dat het zo slecht is afgelopen met hun clubhuis.
De leden hebben gelukkig onderkomen gevonden bij de Salamanders.

Maar het spelletje bleef trekken en nu sla ik met veel plezier bij TVZ het balletje over het net teneinde een punt te scoren!
Jammer dat dit niet altijd lukt. Steeds vaker komt het balletje terug zodat het punt alsnog bij de tegenstander  terechtkomt.
Ik wens TVZ nog vele sportieve jaren toe en hoop dat ik daar nog lang getuige van mag zijn!
Rob in’t Hout

 

 

________________________________________________________________________________

Met dank aan Bas den Breejen, 1995.

Zo ging het vroeger

De geschiedenis van het tafeltennisspel gaat terug tot eind negentiende eeuw, toen in Engeland het tafeltennis een salonspel was voor de meer welgestelden. Direct na het diner speelde men op de afgeruimde eettafel. Het was in eerste instantie een vervanging voor het grastennis, dat in die tijd al zeer populair was. Wanneer het regende wilde men niet wachten en ging men binnenshuis spelen. Daarom waren de eerste bats bespannen. Pas begin jaren vijftig werd het sponsrubber, zoals we dat vandaag kennen, geïntroduceerd.

Het spel verspreide zich vervolgens snel over de wereld. Na Engeland werd het beoefend in landen als Australië, Egypte, Brazilië, Iran en ook in Amerika. De Eerste Wereldoorlog bracht het tafeltennis in Engeland vrijwel tot stilstand. Dit in tegenstelling tot Oost-Europa, waar het spel alleen maar populairder werd.

Ook in Japan was het spel in de vroege twintigste eeuw populair. In China is de populariteit van het spel pas later op gang gekomen. In Nederland werden door de jaren heen ook diverse grote toernooien georganiseerd. In 1955 was er de WK in Utrecht en in 1972 de EK in Rotterdam.In 1985 was er de Europese Jeugdkampioenschappen in Den Haag. Daarna werd het even stil, tot vrij recent. De laatste zes jaar hebben we kunnen genieten van onder meer de Europese Top-12, de EK en zelfs de WK. In Nederland steeg het ledental van 15.000 in 1960 tot 50.000 begin jaren negentig. Inmiddels heeft de NTTB rond de 35.000 leden.

Materiaal en spelregels

Tijdens het eerder genoemde salontafeltennis speelde men met een gebreide bal. Dit om de vitrines en ander kostbaar meubilair niet te beschadigen. Tegenwoordig is de bal gemaakt van celluloid. Het was een zekere Ema Baker uit Londen die in 1890 de eerste spelregels op papier zette. Door de jaren heen zijn deze regelmatig aangepast. Recent nog werd de grootte van de bal aangepast naar 40mm, en werden in de NTTB de serviceregel en de games tot elf punten ingevoerd.

ITTF

Bestaat er momenteel slechts één wereldtafeltennisbond, vroeger waren dat er twee. Er waren twee kampen die over diverse spelelementen van mening verschilden en dan ook beide een bond oprichten. In 1925 gingen de Ping Pong Association en de Table Tennis Association dan uiteindelijk toch op in de International Table Tennis Federation (ITTF). Door de jaren heen groeide het tafeltennis uit tot een van de meeste beoefende individuele sporten ter wereld. Op dit moment zijn er bijna 200 nationale tafeltennisbonden aangesloten bij de ITTF. Naast de Wereldkampioenschappen en de World Cup organiseert de ITTF jaarlijks de Pro Tour, een toernooiencyclus over de hele wereld die voor tafeltennisbegrippen behoorlijk lucratief is.

In 1935 besloten de vier gewestelijke bonden in Nederland, te weten Amsterdam, Rotterdam, Utrecht en 't Gooi, een landelijke bond op te richten. Op 23 juni 1935 was de oprichting van de Nederlandse Tafeltennisbond een feit. In 1947 wordt de Unie van Bedrijfstafeltennisverenigingen (UBT) opgericht dit is de overkoepelende bond van tafeltennis verenigingen van personeel van bedrijven en instellingen uit Den Haag en omliggende gemeenten. De UBT organiseert elk jaar een competitie, een bekertoernooi, zevenkampen en de UBT kampioenschappen. Ter gelegenheid van haar 60-jarig jubileum mag de UBT in 2007 het Nederlands kampioenschapbedrijfstafeltennis organiseren, aan dit toernooi doen kampioensteams uit heel Nederland mee.

Olympisch

Tafeltennis is een olympische sport sinds de Olympische Spelen van 1988 in Seoul in Zuid-Korea. In het tafeltennisgekke Azië was de tafeltennishal iedere dag uitverkocht. Te midden van voornamelijk Aziatisch geweld werd er tot op heden één Europeaan olympisch kampioen bij de heren: Jan-Ove Waldner in 1992 in Barcelona.

Nederlandse hoogtepunten werden vooral behaald door Bettine Vriesekoop en Mirjam Hooman-Kloppenburg bij de dames en

Bettine Vriezekoop

Danny Heister en Trinko Keen bij de heren. Vriesekoop werd Europees kampioene in het dames enkelspel in 1982 en 1992. Tevens won zij tweemaal de Europese Top-12. Hooman won diezelfde Top-12 in 1991 in 's-Hertogenbosch.

Danny Heister en Trinko Keen werden in 2002 bij de EK derde in het heren dubbelspel. Keen behaalde tevens een bronzen medaille in het heren enkelspel bij de EK in Eindhoven in 1998. Samen loodsten zij Nederland onder mee naar een vijfde plaats bij het teamtoernooi bij de WK in 2000.

Naast de reguliere competities zijn er door de jaren heen ook diverse grote internationale toernooien in ons land gehouden. Tweemaal werd er een EK in ons land gehouden, in 1972 in Rotterdam en in 1998 in Eindhoven. De WK viel ons land eveneens tweemaal ten deel, in 1955 in Utrecht en recenter in 1999 in Eindhoven. Daarnaast waren 's-Hertogenbosch (1991), Eindhoven (1997) en Rotterdam (2002) podium van de Europese Top-12. Tussendoor werd niet minder dan 21 maal een Open Nederlandse Kampioenschappen gehouden, de meest recente in 2001 in Rotterdam en in 2002 in Eindhoven.

Vrienden van het Tafeltennis

In 1991 werd de Stichting Vrienden Van Het Tafeltennis opgericht. De stichting voorziet in een behoefte om het verleden van het tafeltennis en met name die in Nederland in ere te houden. Bij diverse evenementen exposeert de stichting waardoor geïnteresseerden kennis kunnen nemen van de rijke geschiedenis van de tafeltennissport. De collectie van de stichting omvat inmiddels honderden memorabilia zoals postzegels, originele tekeningen, spellen, foto's etc. De stichting probeert tevens contacten te onderhouden met mensen die in het verleden een rol hebben gespeeld in de ontwikkeling van het tafeltennis in ons land.
De stichting, die volledig afhankelijk is van donateurs, is op het internet te vinden onder 

(Meer weten: klik hier).

Startpagina